Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 7 november 2015

Windparken in Noordzeekanaalgebied en Westpoort kansrijk

Goed nieuws voor initiatiefnemers die willen investeren in windenergie in het Noordzeekanaalgebied en Westpoort. Woensdag verscheen een rapport van de provincie Noord-Holland waarin verschillende locaties zijn getoetst op de provinciale regels. ‘Heel mooi dat de kansen voor windenergie in het Noordzeekanaalgebied en Westpoort alsmaar groter worden’, aldus Suzanne Klaassen, woordvoerder energie van D66 Noord-Holland.

In juni 2013 kwamen de provincie Noord-Holland en minister Henk Kamp overeen dat er in totaal 685,5 megawatt (MW) aan windenergie moet worden opgewekt op Noord-Hollands grondgebied. Één groot deel daarvan wordt gerealiseerd door het windpark in de polder Wieringermeer, maar er is nog zeker 76 MW nodig om als provincie aan de totale opgave te voldoen. In juli van dit jaar vroeg D66 Noord-Holland daarom nadrukkelijk naar maatregelen als zou blijken dat de afspraken over windenergie in gevaar zouden komen.

Uit de rapportage van afgelopen woensdag blijkt nu dat de resterende opgave grotendeels kan landen in het industriële landschap van het havengebied. Daarvoor moeten nog wel enkele hordes genomen worden. D66 heeft er vertrouwen in dat de provincie alles op alles zet om samen met gemeenten en initiatiefnemers de laatste plooien recht te trekken. ‘Als ook die hordes zijn genomen zet Noord-Holland de volgende stap naar een duurzame toekomst’, aldus Klaassen.