Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 28 maart 2018

Noord-Holland sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie

Op initiatief van de Statenfracties van GroenLinks, PvdA, CDA en D66 sluit de provincie Noord-Holland zich ook aan bij de Statiegeldalliantie.

De Statiegeldalliantie is een Belgisch-Nederlands initiatief dat de overheden van beide landen oproept het zwerfafvalprobleem serieus aan te pakken. Inmiddels hebben honderden gemeenten, de provincies Brabant, Groningen en Limburg, verschillende Waterschappen en belangenorganisaties als LTO en VisNed zich al bij dit initiatief aangesloten. Niet vaak is er zoveel eensgezindheid als bij de roep om statiegeld. De provincie Noord-Holland, een koploper op het gebied van circulaire economie, mag wat deze partijen betreft niet op de steeds langer  wordende lijst van ondertekenaars van de Statiegeldalliantie ontbreken.

Ondanks nieuwe afspraken van de overheid met de verpakkingsindustrie, supermarkten en frisdrankfabrikanten over terugdringing en hergebruik van verpakkingen blijft het belangrijk om de urgentie bij partijen hoog te houden en de breedte van het draagvlak zichtbaar te maken. Eerdere afspraken hebben helaas nog niet tot voldoende resultaat geleid.

Suzanne Klaassen, woordvoerder van D66: “Gemeenten zijn nu veel geld kwijt aan het opruimen van zwerfafval. Door statiegeld komen deze kosten niet meer bij de belastingbetaler terecht, maar bij de vervuiler.”

Afhankelijk van onder meer de wijze van inzamelen en de hoogte van het statiegeld zou er tussen de 70 en 90 procent minder kleine flesjes en blikjes in het zwerfafval komen, aldus een onderzoek van advies- en onderzoeksbureau CE Delft. Verder zouden er tussen de 0,5 en 6 miljoen plastic flesjes per jaar minder in zee terechtkomen. De mechanismen voor het opruimen en inzamelen zijn er en moeten echt snel beter in gezet gaan worden.

Het voorstel kreeg ruime steun in Provinciale Staten en is aangenomen op 26 maart 2018.