Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 12 november 2018

D66: maak koppeling tussen wind op zee en waterstof

De coalitiepartijen D66, VVD, CDA en PvdA willen dat de energie die met windmolens op zee wordt opgewekt zoveel mogelijk aansluiting vindt bij initiatieven voor de opwekking van waterstof. Een motie die het college oproept zich in te spannen om dit mogelijk te maken in IJmuiden en Den Helder werd op 12 november aangenomen door een meerderheid van Provinciale Staten.

Tata Steel, Nouryon en Port of Amsterdam onderzoeken momenteel het plan om een groene waterstoffabriek te bouwen in IJmuiden, waarbij het idee is om gebruik te maken van de aanlanding van wind op zee in de kustplaats. Ook in Den Helder liggen er kansen voor de waterstofeconomie. Door gebruik van de bestaande gasinfrastructuur kan de plek als scharnierpunt functioneren tussen windenergie op zee en opslag en distributie op het land.

Fractievoorzitter Ilse Zaal: “Met de komst van de waterstoffabriek in IJmuiden kan het Noordzeekanaalgebied een leidende rol spelen in Europa op het gebied van klimaat neutrale en circulaire industrie. D66 vindt dan ook dat de provincie dit soort initiatieven zoveel mogelijk moet faciliteren.”