Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 15 januari 2019

Energie opwekken via wegdek is succesvol

SolaRoad kan door!

De Provincie Noord-Holland investeert opnieuw een half miljoen euro in SolaRoad in samenwerking met TNO. Een SolaRoad is een weg die zonlicht omzet in elektriciteit. Ook de Europese Unie ziet het nut van deze innovatie, want het consortium “Rolling Solar” waar Solaroad deel van uit maakt, krijgt een investering uit het INTERREG programma. Andries Tijssens, woordvoerder mobiliteit van D66 Noord-Holland: “Geweldig dat er nu gewerkt kan worden aan grote trajecten met zonnewegdek.”

Door een voorstel van D66 bij de begroting in 2009 is de provincie Noord-Holland sinds 2010 betrokken bij het innovatieproject SolaRoad, waarbij energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen in het wegdek. In 2012 is er een SolaRoad-pilot op een fietspad in Krommenie gestart en gerealiseerd in samenwerking met innovatie- en uitvoeringspartners. In 2015 is onderzoek gestart naar verbreding van dit experiment en dat heeft geresulteerd in nieuwe pilots met zwaar verkeer in 2018.

D66 ziet wel een aantal risico’s als de provincie deelneemt in een innovatieve BV, maar die wegen niet op tegen de baten voor de provinciale doelen. In de toekomst wil D66 dat Provinciale Staten grip blijft houden op iedere volgende investering, want ook bij succes moet je investeren. “Op dat moment moet bepaald worden of de overheid moet blijven investeren in deze innovatie of dat de markt het kan overnemen,” aldus Tijssens.