Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 25 maart 2019

Zes zetels voor D66 in bestuur van Noord-Holland

Op maandag 25 maart heeft het centrale stembureau in Haarlem de definitieve verkiezingsuitslag voor Noord-Holland vastgesteld. Deze wijkt niet af van de eerdere voorlopig uitslag.

De Statenfractie van D66 krijgt daarmee zes zetels in Provinciale Staten van Noord-Holland. Ilse Zaal, Amélie Strens en Suzanne Klaassen zijn direct gekozen. Marcel Steeman, Emre Kanik en Arja Kapitein kregen de volgende drie zetels. Daarmee staat er weliswaar een kleinere fractie dan hiervoor, maar groot genoeg om het verschil te kunnen maken in Noord-Holland.

D66 Noord-Holland staat klaar om een rol te gaan spelen in het bestuur van Noord-Holland. Fractievoorzitter Ilse Zaal: “Wij gaan goed luisteren naar wat de grotere partijen willen bereiken voor Noord-Holland. D66 wil graag samenwerken met partijen die de uitdagingen waar de provincie voor staat op een duurzame wijze willen aanpakken. Dit zijn uitdagingen op het gebied van landbouw, wonen en klimaatverandering. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat wij in een coalitie stappen met een partij die niets aan het klimaat wil doen, bevolkingsgroepen wegzet en onderwijs- en wetenschapsinstellingen verdacht maakt.”

Lees het persbericht van de provincie over de volledige uitslag hier of bekijk het volledige proces-verbaal.

Op 28 maart 2019 is de nieuwe fractie geïnstalleerd en volgde direct een duidingsdebat over de verkiezingsuitslag. Bekijk de inbreng van Ilse Zaal hier op Youtube.

De nieuwe Statenleden zijn direct gestart met een inwerkprogramma van de Statengriffie op maandagen. Dat loopt door tot in mei. De organisatie heeft een helder overdrachtsdossier samengesteld.

Ook direct na de verkiezingen is er een informatiefase gestart waarin de mogelijkheden voor coalitievorming zijn onderzocht. Er wordt bij iedere stap een openbare brief naar Provinciale Staten gestuurd en de provincie stuurt persberichten uit. Alle informatie over dit proces is te vinden op de speciale pagina over de coalitievorming op website van de provincie Noord-Holland.