Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 27 mei 2019

Formatieblog van onderhandelaar Ilse Zaal

(22 mei 2019)

Voor D66 begon het formatieproces met een periode van afwachten. Nadat geen coalitie met de grootste partij Forum voor Democratie kon worden gevormd, waren GroenLinks en VVD aan zet. Zij hebben eerst samen verkend of de verschillen konden worden overbrugd.Voor D66 betekende dat even afwachten. Een relatief rustige periode waarin de nieuwe fractieleden meededen aan het inwerkprogramma en Amélie (Strens) en ik weer ‘gewoon’ naar ons werk gingen. Dat is soms best lastig en spannend, want je wilt graag meedoen en aan de slag om de provincie nog een beetje mooier te maken. Gelukkig duurde het niet heel lang en tot onze blijdschap werd D66 uitgenodigd om over de inhoud mee te praten.

Inmiddels zijn we enkele weken verder en wordt er druk onderhandeld. Voor D66 zitten Amélie, Jack (onze kandidaat-gedeputeerde) en ik in wisselende combinaties aan tafel, want er moet af en toe ook gewerkt worden. Een politieke functie naast een baan is normaal al een uitdaging maar gedurende campagne en onderhandelingen is het soms best lastig te combineren. Mijn vrije dagen zijn inmiddels bijna op. Gelukkig heeft iedereen daar begrip voor en vinden de gesprekken ook regelmatig in de avonduren plaats.

Er zijn inhoudelijke verschillen, maar de wens om de grote uitdagingen waar de provincie voor staat aan te gaan, verbindt ons. We willen allemaal vooruit en dat belooft veel voor een progressief coalitieakkoord. Ook de sfeer is goed. Erik van der Maas van de VVD maakt de beste ‘havermoutcappuccino’s’ en de droppot gaat iedere dag leeg. Als Amélie en ik een keer niet op de (OV-)fiets kunnen, mogen we altijd meerijden met iemand van een andere partij.

Kortom er ligt een mooie basis, ik heb er alle vertrouwen in dat er een mooi coalitieakkoord komt.

Ilse Zaal, fractievoorzitter D66 Noord-Holland

Lees hier ook de formatieblogs van de andere onderhandelaars.