Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 3 juni 2019

Formatieblog onderhandelaar Amélie Strens

(03 juni 2019)

Mijn Hemelvaartweekend is, zoals zoveel lange weekenden, volgeboekt met familie en vrienden, politieke wel te verstaan. Ook dit weekend benutten we de vrije dagen en gaan we door met de coalitie-onderhandelingen. We kennen ondertussen elkaars positieve gewoonten, eigenaardigheden en ook kleine onhebbelijkheden. Soms schuurt het, zijn er meningsverschillen, maar we luisteren naar elkaar en je waardeert elkaar voor wie je bent en waar je voor staat.

Vanuit Amsterdam lift ik weer mee met Lars (PvdA) die me met live locatie op de hoogte houdt wanneer hij voor de deur staat. Ik verheug me al op de zelfgemaakte cake die zoals elke dag klaar zal staan in ons huis in het open, waardevolle Noord-Hollandse polderlandschap. Ze kennen ons en onze voorkeuren daar inmiddels als een butler die al jaren in dienst is van deze familie. De droppot is gevuld voor de dropcoalitie, blikjes ice cappuccino zijn speciaal koud gezet en bij de lunch worden de broodjes vegan, vega en vlees op de juiste plek klaargezet.

Als iedereen zijn stoel in de zaal heeft gevonden begint het theater. Partijgenoot, oud Tweede-Kamerlid en voormalig acteur Boris van der Ham scheef al eens een boek over theater in de politiek: “De Koning kun je niet spelen”. In het theater, maar ook in de politiek en dus ook in deze onderhandelingen, kun je een rol alleen overtuigend spelen door het samenspel met anderen. Met 4 partijen zijn de verschillen soms groot. De rollen zijn duidelijk en worden met overtuiging neergezet. Door het goede samenspel zijn de onderhandelingen boeiend en leerzaam en leveren ze een sterke productie op. Zoals ook in het theater zijn de woordkeuze en zinsbouw belangrijk in de deze onderhandelingen. Onze ‘regisseur’ Laura is scherp en zorgt dat alle rollen aan bod komen. En de ambtenaren die ons ondersteunen zorgen met goede teksten op papier dat de productie nog eens na te lezen is.

Dit weekend is niet alleen gereserveerd voor de hoofdrolspelers aan tafel, maar ook voor de fractie. Samen bespreken we de voortgang en vergaderen we op de onderhandellocatie, die met zijn goede verzorging en prachtige uitzicht tot de verbeelding is gaan spreken bij mijn fractiegenoten. Zo houden wij de fractie op de hoogte van de inhoud en de sfeer van de onderhandelingen en houden zij ons scherp voor het staartje van deze onderhandelingen, zodat D66 herkenbaar terugkomt in deze productie. Ik zie uit naar de volgende akte.

Amélie Strens, vicefractievoorzitter D66 Noord-Holland

Lees hier ook de formatieblogs van de andere onderhandelaars.