Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 29 mei 2020

Geen glyfosaat meer op provinciale akkers

De provincie Noord-Holland verbiedt gebruik glyfosaat op haar grond. Het provinciaal grondbeleid vereiste al rekening te houden met biodiversiteit. Agrarische pachters die grond van de provincie Noord-Holland pachten, mogen het omstreden gewasbeschermingsmiddel glyfosaat (Roundup) nu echt niet meer op provinciegrond gebruiken.

Het pachtbeleid is hierop aangepast. Lees hier meer over in het persbericht van de provincie.

Deze maatregel is een direct gevolg van de vergroening van het provinciaal grondbeleid dat in 2013 door D66 samen met andere partijen is ingezet en stapsgewijs is aangepast. Door eerst de doelen van het grondbeleid meer ten dienste te stellen van de provinciale doelen zoals verduurzaming en biodiversiteit en dit goed uit te werken, kunnen nu ook nadere regels gesteld worden in de uitvoering zoals bij verpachting. We noemen het groen grondbeleid.

Arja Kapitein, woordvoerder landbouw en grondbeleid: “D66 is heel blij met dit signaal dat bestrijdingsmiddelen die slecht zijn voor de gezondheid van mens, dier, bodem en waterkwaliteit echt niet meer gebruikt moeten worden. Het roer moet om in de landbouw voor gezonde voeding en biodiversiteit. ” De provincie doet met deze maatregel wat zij kan doen om het gebruik van gifstoffen op eigen grond te stoppen. Daarnaast adviseren provinciale bodemcoaches agrariërs graag en gratis over het verbeteren van de bodemkwaliteit en komt er een transitieacademie om agrariërs te helpen overstappen op duurzame landbouw.