Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 29 juni 2020

In voormalig koloniaal museum opnieuw aandacht voor slavernij

Provinciale Staten hebben op 29 juni 2020 stilgestaan bij discriminatie en de structurele oorzaken waarom het nog steeds bestaat. Met brede steun is een voorstel aangenomen om discriminatie te bestrijden.

“Heel goed dat GroenLinks initiatief nam voor deze motie”, vindt Bart Vink, Statenlid voor D66 Noord-Holland, “ook wij als Provincie moeten namelijk de handschoen tegen discriminatie oppakken. Actie tegen racisme is helaas hard nodig. Net als tegen homofobie, antisemitisme en alle andere vormen van discriminatie. Juist nu, aan de vooravond van de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij, dient D66 deze motie dan ook graag mee in.”

Ook in Noord-Holland komen keer op keer uitingen voor van discriminatie op huidskleur homofobie, antisemitisme, islamofobie en andere vormen van racisme. Deze maken achterstelling en discriminatie zichtbaar, die verboden is volgens de wet.
D66 staat er volledig achter dat er ook in Provinciale Staten specifieke aandacht is voor institutioneel racisme en discriminatie naar huidskleur en dat Provinciale Staten besloten hebben tot aanvullen van bestaande initiatieven hiertegen. Alle politieke instituties moeten racisme en discriminatie bestrijden.

D66 ziet graag dat het provinciehuis gebruikt gaat worden als instrument in de educatie over ons slavernijverleden. Het provinciehuis was tot 1923 het koloniaal museum en werd daarna een huis van de democratie. Het is ook uitermate geschikt voor educatie middels een tentoonstelling, een van der manieren om het koloniale verleden zichtbaar en bespreekbaar te maken.

Vanuit de Provincie Noord-Holland zal er in het vervolg jaarlijks stilgestaan worden bij de Keti Koti viering op 1 juli rondom het verleden van de trans-Atlantische slavernij. Ook wil de Provincie met organisaties gespecialiseerd in racisme dialoogtafels organiseren over hoe racisme van invloed is op het dagelijks leven van Noord-Hollanders. Daarbij is het wat D66 betreft belangrijk om, waar mogelijk, ook verbinding te leggen met andere vormen van discriminatie en achterstelling.