Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 11 januari 2022

D66 Noord-Holland: ‘Maak herkomstrapport IJmond op tijd openbaar’

D66 Noord-Holland is positief over de inzet van GS om de omwonenden van Tata een schonere leefomgeving te bieden. Het is van belang dat Tata Steel zo snel mogelijk een groene transitie gaat maken. De regio kijkt uit naar een schone manier van staal produceren. Om voortgang te blijven maken, is het belangrijk dat er constant wordt samengewerkt met de gemeenten in de IJmond en het Rijk.

De aanscherping van de vergunning van Tata Steel voor staalproductie in de IJmond afgelopen december was een goed voorbeeld van deze inspanningen en samenwerking. Al deze inspanningen moeten er toe leiden dat de uitstoot van PAK-stoffen aan het einde van dit kwartaal met 50% gedaald moet zijn. Transparantie en samenwerking loont, zo blijkt. Toch ontstond er afgelopen week onduidelijkheid naar aanleiding van een artikel in het Noord-Hollands Dagblad.

Mogelijke uitstelling van publicatie van een rapport dat de herkomst van ziekmakende stoffen in de IJmond moet vaststellen roept vragen op. D66 is hier duidelijk over: het rapport moet zo snel mogelijk en in ieder geval vóór eind januari worden gepubliceerd, zodat de Tweede Kamer op 26 januari een debat kan voeren op basis van alle bekende informatie.