Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Schriftelijke vragen over windenergie-projecten in Wieringermeer

Na aanleiding van het onderzoeksartikel “De verrommeling van een oer-Hollandse polder” in de Weekendbijlage in het NRC van 5 juni j.l. heeft Emre Kanik, woordvoerder klimaat & energie vragen gesteld over de in dit artikel genoemde ontwikkelingen.

Online heeft het artikel de titel: Gebroken beloftes: hoe de Wieringermeerpolder dichtslibde met windturbines en datacentra

In het artikel wordt gesteld dat: ‘ […] alle beloftes die overheden en bedrijven hebben [gedaan zijn] gebroken. Beloftes over duurzaamheid, inspraak en eerlijk delen. Zoals de belofte dat de kassen groen en circulair zouden worden, dankzij restwarmte van nieuwgebouwde datacentra van Microsoft en Google. Dat het windpark huishoudens van groene stroom zou voorzien. En dat de inwoners financieel zouden profiteren van de molens, die in keurige, rechte lijnen in het landschap zouden worden gepast.‘

D66 heeft vragen over de volgende aspecten.

1.         In deze reportage wordt de conclusie getrokken dat de transitie naar duurzame energie niet heeft geleidt tot verduurzaming voor huishoudens en bedrijven in het gebied, maar volledig wordt opgebruikt door de aanwezige datacenters. Is dit zo en welk effect heeft dit op de Regionale Energiestrategie (RES).

2.         Is het een reeel gevaar dat datacenters hier en op andere plekken door hun enorme energievraag de Regionale Energiestrategieën zouden kunnen ondermijnen.

3.         Heeft de burgerparticipatie in de Wieringermeer niet goed gewerkt? Zijn er inderdaad beloftes gebroken?

4.         Wordt de restwarmte van de datacenters in de Wieringermeer niet duurzaam ingezet?

5.         Er worden momenteel veel grote windmolens gebouwd in de Wieringermeer. Wat is de status van het beleid om kleine windmolens van lokale initiatieven toe te gaan staan?

Lees de volledige vragen in de bijlage. Het college van Gedeputeerde Staten zal deze vragen binnen 30 dagen beantwoorden.

Gepubliceerd op 08-06-2020 - Laatst gewijzigd op 15-07-2020